UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Druga część dziennika, poświęcona podróży po terenach dzisiejszych Niemiec, Austrii, Czech, Belgii i Holandii, poza relacjami z niezliczonych wydarzeń muzycznych, w których dane było uczestniczyć autorowi – koncertów publicznych i prywatnych, przedstawień operowych czy wykonań muzyki kościelnej – przynosi też opisy spotkań Burneya z najważniejszymi przedstawicielami świata muzyki.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 20 października

aktualność

Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane.

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy. Dla najpilniejszych adeptów sztuki kulinarnej przygotowaliśmy nagrody.

____________________________________________________________________________

TEMATY WARSZTATÓW

• 3 lutego | cukier, miód

MENU: ulipki z pianą i ciasto figowe [potrawy zawierają gluten i nabiał] 

• 3 marca | pieprz, szafran

MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe [potrawy zawierają gluten i nabiał] 

• 7 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie

MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette na przystawkę [potrawy zawierają gluten]

• 12 maja | dzikie przyprawy

MENU: ryby z karczochami oraz arkas i robinia akacjowa w cieście cydrowym

• 2 czerwca | mięta, bazylia

MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą

• 23 września | rozmaryn, tymianek, majeranek

MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe

• 20 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy

• 17 listopada | sól

• 8 grudnia | cynamon, anyż, kardamon, goździk

____________________________________________________________________________

kulinarne_przyprawy_Pixabay.jpg

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 8 lat  
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 
TERMINY: 3 lutego, 3 marca, 7 kwietnia, 12 maja, 2 czerwca, 22 września, 20 października, 17 listopada, 8 grudnia | godz. 10.00–12.00 i 14.00–16.00

KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy
BILETY można kupić:
   • przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl
   • stacjonarnie w kasie muzeum

LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA

____________________________________________________________________________

KONTAKT 

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88

____________________________________________________________________________

Warsztaty organizowane w ramach projektu „Miejsce przy królewskim stole”.

PATRONAT

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


PATRONAT MEDIALNY

    Dziecko w Warszawie logo

Podziel się:
Wykop Facebook
kuchnia_01.jpg

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre (artykuł)

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

chory_lekarze_puls_Falimirz_BN.jpg

Szałwia lekarska. Szlachetna przyprawa niemiecka (artykuł, Silva Rerum)

Wymagająca żyznej, bogatej w wapń gleby, charakteryzująca się specyficznym, silnym zapachem i dużymi fiołkowymi kwiatami, szałwia uprawiana jest w Polsce …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.