UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Polski dwór królewski był jedną z wielu scen, na których rozgrywało się tzw. theatrum ceremoniale, gdzie za pomocą znaków wizualnych przekazywano informacje o przynależności społecznej i obowiązującej hierarchii. Dr Joanna Kodzik oparła swoją pracę na nowożytnych niemieckich pracach teoretycznych.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Dziczyzna oswojona | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 28 stycznia

aktualność

Na staropolskich stołach często gościła dziczyzna, a wśród niej potrawy dziś już niespotykane, jak niedźwiedzie łapy czy bobrowe ogony. Dziczyzna to temat niełatwy kulinarnie, często też budzący kontrowersje. Na warsztatach kuchni staropolskiej wrócimy do źródeł i postaramy się dziczyznę „oswoić”. Będziemy bazować na recepturach zaczerpniętych z pierwszych polskich książek kucharskich z XVII w. Zapraszamy!



ODBIORCY: dorośli
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 28 stycznia, godz. 12.00

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy

BILETY można kupić:


KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87


PATRONAT MEDIALNY

      


Podziel się:
Wykop Facebook
Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Fragment wykazu odstrzelonej zwierzyny na kuchnię Wilanowską z 18556 (AGAD, AGWil, Administracja leśna, sygn. 143, s. 59..jpg

Dziczyzna trafiająca na stół hrabiów Potockich z Wilanowa (artykuł, Silva Rerum)

Dziczyzna była jednym z głównych produktów spożywczych na stole Potockich z Wilanowa. Warunki odstawiania zwierzyny łownej do kuchni pałacowej normowały …

44_polowanie na niedźwiedzia_m.jpg

Polowanie na niedźwiedzia (artykuł, Silva Rerum)

Myślistwo polskie dawnych wieków było nie tylko bezpośrednim zwarciem się dwóch sił – myśliwego z dziką bestią; tkwił w nim …

polowanie_grafika_po1826_wgA.F.Schlevera_BN.jpg

Stanowisko dozorcy polowania w dobrach Wilanów (artykuł, Silva Rerum)

Zachowało się bardzo mało wzmianek dotyczących stanowiska dozorcy polowania w dobrach Wilanów, a trzeba zaznaczyć, że jest to jedyna osoba …

kuchnia_01.jpg

Warsztaty dla szkół | kulinarne i savoir-vivre | od 29 stycznia (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!