UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


In Scutum Sobiescianum ab Inclyto Hevelio, Astronomo Consummatissimo...

Sobiesciana

Pieśń napisana w dystychu elegijnym (heksametr daktyliczny katalektyczny i pentametr daktyliczny akatalektyczny). Utwór powstał z okazji odkrycia na niebie przez Jana Heweliusza nowego gwiazdozbioru, który gdański astronom nazwał Scutum Sobiescianum (Tarcza Sobieskiego) na cześć zwycięstwa Sobieskiego pod Wiedniem. Niedługi, bo składający się zaledwie z 8 dwuwierszy, utwór autorstwa gdańskiego konsula sławi przede wszystkim gdańskiego uczonego – chwałę nie tylko miasta, ale i całego świata. Gwiazdozbiór Scutum Sobiescianum ma postać tarczy z wyrysowanym na niej krzyżem, który ma nawiązywać do Sobieskiego jako obrońcy chrześcijańskiej wiary.

logo POIiŚ

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook