© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   19.03.2018

Prace modernizacyjne w Oranżerii

Oranżeria znajdująca się w północnej części ogrodu wilanowskiego została zbudowana według projektu Jana Zygmunta Deybla w 1749 r., jako pomieszczenie przeznaczone do przechowywania roślin cytrusowych w porze zimowej. Swoją surową, klasycystyczna formę zawdzięcza późniejszemu właścicielowi pałacu, Stanisławowi Kostce Potockiemu, który w roku 1811 r. zlecił jej gruntowne przebudowanie.

W latach 60. XX w. Oranżeria została odbudowana po zniszczeniach wojennych, a dodatkowo od strony północnej dobudowano do niej (funkcjonujące do dziś) kotłownie i pomieszczenia warsztatowe.

W ramach prac remontowych w okresie powojennym zachodnia część korpusu Oranżerii została podpiwniczona z podbijaniem istniejących fundamentów. W czasie rekonstrukcji wzmocniono też fundamenty niepodpiwniczonej części i mury konstrukcyjne, wymieniając skorodowane cegły. Całość obiektu została wyposażona w instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne i centralnego ogrzewania.

W grudniu 2017 r. została wymieniona pochodząca z lat 60. XX w. metalowa stolarka dziewiętnastu wielkopowierzchniowych okien, dodatkowo od wewnątrz zostały zamontowane drewniane okiennice.

Poprzednie okna były wykonane z metalowego stelaża w którym były zamontowane pojedyncze szyby, co powodowało utratę energii cieplnej zimą. Żeby zapewnić odpowiednią emisyjność promieni UV w lecie, na szybach musiały być naklejone folie ochronne.

W nowych oknach zastosowano szyby składające się z trzech warstw, co zapewnia  odpowiednią termoizolacyjność oraz emisyjność  promieni UV, zachowano w nich również układ szprosów zewnętrznych i wewnętrznych według wzoru ze  starych okien, co powoduje że budynek nie zmienia swoich walorów estetycznych .

Nowe okna pozwalają na kontrolę nad klimatem panującym wewnątrz budynk, co pozwoli rozpocząć prace aranżacyjne nad stałą ekspozycją kolekcji roślin cytrusowych, rzeźb i waz barokowych.

Zadanie Modernizacja ślusarki i stolarki okiennej głównej sali Oranżerii dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Logotyp MKiDN