© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   05.09.2016

Staropolskie inspiracje wielkanocne | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 18 marca

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! 


Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23). Prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.

____________________________________________________________________

Harmonogram spotkań

18 marca: Staropolskie inspiracje wielkanocne

Zmienność dawnej kuchni warunkowana była przez pory roku, dostępność produktów oraz kalendarz liturgiczny. Trwa Wielki Post i zbliża się Wielkanoc, a zatem na warsztatach kulinarnych przybliżymy znane i nieznane zwyczaje oraz potrawy związane z tym czasem. Znów postaramy się oswoić produkty czy potrawy, które dziś nie kojarzą się z Wielkanocą.

• 22 kwietnia: Jak czytać dawne przepisy? 

• 27 maja: Staropolski obiad jarski

• 3 czerwca: Co podać jako czwarte danie? O staropolskich konfektach

____________________________________________________________________

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty)

BILETY można kupić:

____________________________________________________________________

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87

____________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY