UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

55_swieto_baroku.jpg

Święto baroku. Sztuka w służbie prymasa Michała Stefana Radziejowskiego (1645-1705), Muzeum Pałac w Wilanowie, Warszawa 2009, cena 50 złKatalogiem wystawy Święto baroku. Sztuka w służbie prymasa Michała Stefana Radziejowskiego (1645-1705) Muzeum Pałac w Wilanowie kontynuuje przedsięwzięcia wydawnicze związane tematycznie z …


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

opracowali: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska

Warszawa 2017, s. 374, ISBN 978-8363580-92-6

Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.

Kup teraz w e-sklepie.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Kucharz doskonały (1783) (artykuł, Silva Rerum)

Napisany przez Wojciecha Wielądka i wydany po raz pierwszy w 1783 roku Kucharz doskonały przedstawia nam kuchnię, którą można określić …

Młodzieniec z gazetką_mdzrt z BN_XVIIIw.jpg

Polskie gazety rękopiśmienne XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Ogólna charakterystyka powszechnie występującego zjawiska prasowego na ziemiach polskich w XVII w., jakim były gazety pisane, wymaga przede wszystkim podkreślenia …

Wil.1522 Martwa natura - szynka fragment.jpg

Konserwacja mięsa – kiełbasy, szynki i kiszki staropolskie (artykuł, Silva Rerum)

Wieprzowina, o czym pisał w osobnym artykule Jarosław Dumanowski, nie zajmowała szczególnego miejsca w staropolskiej kuchni. Niemniej zaczyna się pojawiać …