UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Jak nakryć do królewskiego stołu? | warsztaty dla rodzin | 23 marca

aktualność

W królewskim Wilanowie odbywają się niezwykłe uczty! Podczas rodzinnych warsztatów przygotowują je dzieci i dorośli. Wspólnie nakrywają do stołu i poznają dawne obyczaje związane z ucztowaniem, zespołowo przygotowują staropolskie dania, a na koniec razem biorą udział w królewskiej uczcie!

sztucce_fragment_3

Na każdym spotkaniu poznamy wybrany element uczty staropolskiej. Następnie, korzystając z przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, przygotujemy dania i desery, które kilkaset lat temu jadali królowie. Na koniec zasiądziemy do pięknie udekorowanego stołu i poczujemy się jak na prawdziwej uczcie! Poznane wcześniej elementy kultury stołu zastosujemy w praktyce. Warsztaty, którym będzie towarzyszyła muzyka barokowa, odbywają się w eleganckiej przestrzeni Villi Intraty.  

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

_____________________________________________________________________________

HARMONOGRAM 2019

16 lutego | Uczta jak teatr | bilety dostępne od 4 lutego

Przekonamy się, że dawne uczty były prawdziwymi spektaklami teatralnymi. Będziemy nie tylko gośćmi, ale też wejdziemy w role oratorów i kredencerzy. Tak jak dawni cukiernicy przygotujemy rzeźby cukrowe do dekoracji stołu, a w części kulinarnej przyrządzimy przepiórki zgodnie z recepturą kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. 

23 marca | Jak nakryć do królewskiego stołu? | bilety dostępne od 11 marca

6 kwietnia | Miejsce przy królewskim stole | bilety dostępne od 25 marca

8 czerwca | Polska gościnność i światowe maniery | bilety dostępne od 27 maja

14 września | Co podać jako czwarte danie? | bilety dostępne od 2 września

12 października | Jak zostać kuchmistrzem? | bilety dostępne od 30 września

16 listopada | Niełatwe role stolnika i cześnika | bilety dostępne od 4 listopada

7 grudnia | Przy świątecznym stole | bilety dostępne od 25 listopada

_____________________________________________________________________________

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
GODZINA: 14.00–16.00
 

BILETY: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:

LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA.

_____________________________________________________________________________

KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 23 marca (aktualność)

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

Urzednik turecki 2 Costumes Turc. BN.jpg

Uczta na dworze sułtana Mehmeda IV – w kaftanie, na chińskiej porcelanie (artykuł, Silva Rerum)

Przebieg audiencji na dworze osmańskim był ściśle ustalony. Po zwyczajowej ceremonii oddania głębokiego pokłonu przed sułtanem wymieniano pozornie powierzchowne, lecz …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów poświęcił też nieco …

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Silva Rerum)

Jaworów, miasteczko leżące 48 km na północny zachód od Lwowa, należało do szczególnie ulubionych rezydencji Jana III Sobieskiego. Znajdował się …