UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.


Prace konserwatorskie w Gabinecie al Fresco

album zdjęć

Twarz Issy - fragment fresku Siemiginowskiego w kolejnych etapach konserwacji, fot.J.Andrzejewski, M.Baran

konserwacja_gabinet_al_fresco_palloni_fresk_Twarz Issy fot_M_Baran_J_Andrzejewski.jpg

Prace prowadzone w ramach projektu dofinansowanego z funduszy Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2009-2011:

baner_pois_ogrod_wloski.jpg

Środki unijne w Muzeum Pałacu w Wilanowie – POIiŚ (film)

Ogrody, wnętrza pałacu, prace archeologiczne, digitalizacja i cyfryzacja, wirtualne muzeum... i o wiele więcej można zdziałać mądrze wydając środki unijne. …

ogrody1.jpg

Ogród króla (film)

To jedna z najbardziej niezwykłych twarzy króla, którego znamy przede wszystkim jako zwycięzcę spod Wiednia. Tymczasem Jan III był dobrym gospodarzem, interesował się rolnictwem i ogrodnictwem. Wiemy, że sprowadzał do Wilanowa szczepki rzadkich roślin, w tym cytrusów, a może nawet sam sadził drzewa w wilanowskim parku. Zobaczmy, co rosło w Wilanowie pod jego okiem.