UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Czy można na nowo opisywać wydarzenie z historii Europy, o którym – jak sądziliśmy do tej pory – wiemy już wszystko? Można, jeśli tylko ukaże się je z perspektywy, dotychczas przy tej okazji pomijanej. Taki oryginalny punkt widzenia przynosi nowa pozycja z serii „Silva Rerum” napisana z rozmachem przez Andrzeja Witkowicza. W książce Czerwone sztandary Osmanów autor przygląda się kampanii wiedeńskiej z 1683 roku z perspektywy armii tureckiej i pokazuje, w jaki sposób przygotowała się ona do wielkiej wojny z Europą.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Staropolskie inspiracje wielkanocne | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 18 marca

aktualność

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! 


Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23). Prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.

____________________________________________________________________

Harmonogram spotkań

18 marca: Staropolskie inspiracje wielkanocne

Zmienność dawnej kuchni warunkowana była przez pory roku, dostępność produktów oraz kalendarz liturgiczny. Trwa Wielki Post i zbliża się Wielkanoc, a zatem na warsztatach kulinarnych przybliżymy znane i nieznane zwyczaje oraz potrawy związane z tym czasem. Znów postaramy się oswoić produkty czy potrawy, które dziś nie kojarzą się z Wielkanocą.

• 22 kwietnia: Jak czytać dawne przepisy?

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania. Zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których nauczymy się, jak czytać staropolskie przepisy.

• 27 maja: Staropolski obiad jarski

Jeśli obiad po staropolsku, to dużo, tłusto i przede wszystkim z mięsem? Niekoniecznie! W kuchni naszych przodków niemniej popularne niż dziczyzna były też rozmaite kasze i warzywa przyrządzane na bardzo wyszukane sposoby. Dania jarskie spożywano przez większą część roku, ponieważ dni postnych bywało nawet 200! Stanowiły one odrębną gałąź sztuki kulinarnej, w której kucharze realizowali swoje pasje artystyczne. Zapraszamy na lekki i zdrowy staropolski obiad jarski!  

• 3 czerwca: Co podać jako czwarte danie? O staropolskich konfektach

Łasuchów i miłośników słodkości zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których przyrządzimy konfekty, czyli staropolskie słodycze. Sięgając do pierwszych polskich książek kucharskich, uzyskamy nietuzinkowe kompozycje smakowe. Cukier połączymy z ostrym, palącym smakiem i wyrazistym aromatem egzotycznych przypraw. Zaskoczymy nie tylko nietuzinkowym połączeniem smakowym, ale też formą.

____________________________________________________________________

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty)

BILETY można kupić:

____________________________________________________________________

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87

____________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

      

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Jakob Matham, Wnętrze kuchni, 1625.jpg

Wnętrze kuchni (karta katalogowa kolekcji, Kolekcja)

Sygn. z lewej, na nodze stołu, pod blatem: monogram wiązany JM Fecit 1625 W zbiorach Muzeum Pałacu w Wilanowie obrazy mistrzów …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …