nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Tradycja zakładania rezydencji z obszernym ozdobnym ogrodem na przedmieściach i pod miastem sięga starożytności. Występowały one także w średniowieczu, ale szczególny rozkwit wprowadzania ich w Europie w strefie podmiejskiej nastąpił w okresie renesansu, najpierw we Włoszech, a już od końca XV w. i w Polsce, kiedy to stały się obowiązkowym elementem zespołów rezydencjonalnych panujących i możnych. Autorka prezentuje rozwój rezydencji podmiejskich i na przedmieściach Warszawy od XVI do XVIII w., powiązany w historią stołecznego miasta.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Warsztaty kulinarne dla rodzin | 25 lutego

aktualność

Połączcie miód ze szpinakiem i spróbujcie odpowiedzieć, czy jest to deser czy danie główne. Poznajcie zasady savoir-vivre’u i nauczcie się posługiwania sztućcami do ślimaków i owoców.  Zajrzyjcie do wilanowskiej apteczki, wybierzcie z niej zioła i przygotujcie własne aromatyczne woreczki. Gdzie możecie tego wszystkiego spróbować? Podczas kulinarnych warsztatów dla rodzin w Muzeum Pałacu w Wilanowie!


warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_1.jpg

Podczas warsztatów połączymy elementy staropolskiej kuchni, zasad dobrego zachowania się przy stole i dawnej medycyny. Przestrzeń warsztatowa podzielona jest na sekcje: kulinarną, zdrowotną i savoir-vivre, w których odbywają się warsztaty z poszczególnych zakresów tematycznych. Uczestnicy mają możliwość przemieszczania się między sekcjami i uczestniczenia we wszystkich proponowanych aktywnościach.

Poznamy nowe smaki i zapomniane produkty, z których przygotujemy dania staropolskie. Nauczymy się zasad zachowania się przy stole i m.in. składania serwetek. Dowiemy się, jak dawniej kuchnia łączyła się z medycyną, poznamy, zobaczymy i powąchamy dawne lekarstwa, a następnie zrobimy woreczki z aromatycznymi ziołami.


warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

ODBIORCY: rodziny z dziećmi (powyżej 8 lat)
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMIN: 25 lutego, godz. 12.00

BILETY: 10 zł od każdego uczestnika
BILETY można kupić
:

LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA


KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl 


PATRONAT MEDIALNY

Dziecko w Warszawie logo         

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!