UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Warsztaty rekonstrukcyjne

Dzięki rekonstrukcji odtwarzamy rozmaite aspekty życia w dawnej Polsce – sięgamy do kaligrafii, drukarstwa, do staropolskiej kuchni, a także na salony, gdzie odbywały się huczne tańce.


Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 25 marca19 kwietnia, 18 listopada14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne i savoir-vivre (7–19 lat)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne (7–19 lat)

Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca–14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

Bilety:

t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

Oferta obowiązuje w roku 2019.

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 400 zł od całej grupy + 15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     

 


drukuj

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 25 marca19 kwietnia, 18 listopada14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne i savoir-vivre (7–19 lat)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne (7–19 lat)

Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca–14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

Bilety:

t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

Oferta obowiązuje w roku 2019.

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 400 zł od całej grupy + 15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     

 


Warsztaty kaligraficzne i drukarskie

Kultura pisma stanowiła ważny element dawnej codzienności  kaligrafowanie, drukowanie czy czerpanie papieru stanowiły fascynującą sztukę, dziś już niestety nieco zapomnianą. Jednak przy odrobinie wysiłku także i dziś można stworzyć zachwycający kaligrafowany list, spisany na papierze czerpanym przy użyciu dawnych przyborów piśmienniczych.


Papier papierowi nierówny, czyli historia szeleszczących kartek z drukarni króla Jana III (6–9 lat)

– zajęcia sezonowe

Kogo intryguje chropowatość, szorstkość, gładkość, śliskość, lepkość, miękkość, matowość lub połysk przedmiotów z otoczenia? Zapraszamy w podróż w odległe czasy, podczas której przekonamy się, że papier papierowi nierówny! Spotkamy się z nadwornym drukarzem Jego Królewskiej Mości Karolem Schreiberem, który zdradzi, w jaki sposób pozyskiwano papier oraz co on sam drukował z rozkazu swojego pana. Ponownie wprawi też w ruch prasę drukarską. Poeksperymentujemy z papierem i na papierze oraz odkryjemy, że faktura nie jest raz na zawsze przypisana przedmiotom – można ją dowolnie zmieniać i tworzyć od nowa.

Zajęcia dostępne w okresie 6 maja – 30 września 2019 r.

Kaligrafia – (nie)zapomniana sztuka (7–19 lat)

– zajęcia prowadzone także w języku angielskim

Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Warsztaty prowadzone są w niepowtarzalnej scenerii pałacowych wnętrz oraz w namiocie historycznym zaaranżowanym na dawne scriptorium.

Gutenberg i jego wynalazki (10–12 lat)

Na czym polega drukowanie i jakie były jego początki? Jak wyglądały „drukarki” przed XV wiekiem? Ile trwało powstawanie tekstu? Posłuchajmy opowieści o historii druku, Janie Gutenbergu i jego wynalazkach. Jak ten wynalazek zmienił życie ludzi w tamtych czasach? Uczniowie wcielą się w rolę zecera i spróbują złożyć własne teksty. Zapoznamy się też z działaniem prawdziwej prasy drukarskiej, którą będziemy mogli wprawić w ruch. Zapraszamy do Drukarni Królewskiej! 

Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał (10–14 lat)

W czasie warsztatów przeniesiemy się do czasów, kiedy jedenastoletni Janek, późniejszy król Polski, naukę w klasie poetyki w krakowskim Kolegium Nowodworskim. Opowiemy o tym, jak wyglądał dzień w szkole, na jakie zajęcia uczęszczano, czy obowiązywała surowa dyscyplina. Odtworzymy lekcję retoryki, łaciny, geometrii i kaligrafii. Uczyć się będziemy z reprintów dawnych podręczników. Pokażemy pierwsze szkolne wprawki retoryczne Jana spisane piórem na zeszytowych stronicach z uwagami nauczycieli!

To moje! Historia ekslibrisu (10–19 lat)

W czasie spotkania o charakterze dyskusyjnym i warsztatowym zaprezentujemy uczestnikom historię i wartość ekslibrisu jako uniwersalnego znaku, który pozwala wyrażać w sposób symboliczny własną tożsamość. Przekonamy się również, na ile tradycja królewskich ekslibrisów może zainspirować nas w poszukiwaniach sposobów na wyrażenie swojej indywidualności oraz wyznawanych wartości.

Zajęcia dostępne w okresie 6 maja – 30 września 2019 r.

Jak się pisze „tęsknienie” (15–19 lat)

Niedoścignionym wzorem wyrażania emocji w pięknych słowach są oczywiście listy króla do królowej. Najwięcej miejsca zajmują w nich wyznania miłosne, ale również relacje z pola bitwy, z obozu zwycięzców i refleksje zwycięskiego wodza. Kunszt słowa idzie w parze z kunsztem zapisu. Pismo króla to majstersztyk sztuki kreślenia liter w charakterze XVII-wiecznego pisma kancelaryjnego, którego tajniki spróbujemy zgłębić w trakcie warsztatów. Zasiądziemy przy drewnianych pulpitach, spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Lektura królewskich listów z pewnością zainspiruje uczestników warsztatów do przelania na papier swoich myśli i emocji w domowym zaciszu. List w kopercie z wykaligrafowanym na warsztatach imieniem i nazwiskiem adresata z pewnością zyska jego uznanie.

Oferta obowiązuje w roku 2019.

______________________________________________________________________

Bilety:

t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

______________________________________________________________________

Patroni medialni:

 

Warsztaty tańca dawnego

tańce dworskie.jpg

Roztańczony dwór (13–19 lat)

– zajęcia prowadzone także w języku angielskim

„W wieczór tany były” – taki zapis pojawia się w diariuszu dworu wilanowskiego wielokrotnie. Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji. Wiemy, że królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką, choć przecież ta umiejętność nie należy do najprostszych. Spróbujmy własnych sił w tańcu dawnym – od kroków zupełnie podstawowych do XVII-wiecznych polonezów, kontredansów i układów tańca dworskiego. Taka forma ćwiczeń fizycznych kształtowała powab, elegancję oraz prostą sylwetkę, na co również zwrócimy uwagę, doskonaląc ukłony i elementy etykiety obowiązującej na dworze króla Jana III. Obowiązuje strój niekrępujący ruchów i wygodne buty.

Prosimy o zabranie stroju niekrępującego ruchów i wygodnych butów.

Zajęcia rekomendowane w ramach programu „Warszawa z klasą, klasa z Warszawą – program 100 plus dla szkół ponadpodstawowych”.

Oferta obowiązuje w roku 2019.

______________________________________________________________________

Bilety:

t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)

m: bilety@muzeum-wilanow.pl

______________________________________________________________________

Patroni medialni:

 


Podziel się:
Wykop Facebook
Powitanie wiosny_22 IV 2012, Altana2.JPG

Lekcje muzealne | w pakiecie taniej! (artykuł)

Drodzy Nauczyciele, wiosną wybierzcie się z uczniami do Wilanowa! Bogata i różnorodna oferta warsztatów oraz lekcji muzealnych pozwoli Wam zaplanować pełen atrakcji i kreatywny dzień w muzeum. Zachęcamy Was do łączenia zajęć w pałacu, parku i wilanowskiej kuchni. W pakiecie jest taniej!

wizyta u króla, fot. R. Pudło.jpg

Lekcje historyczne (artykuł)

Zajęcia prowadzimy na wybranych częściach ekspozycji stałej w pałacu – zależnie od tematu lekcji. Lekcje muzealne są świetną i rekomendowaną alternatywą dla zwiedzania dla grup szkolnych w każdym wieku, podczas których poznajemy pałac pod wybranym kątem.

zajęcia przyrodnicze, fot. R. Pudło.jpg

Lekcje przyrodnicze (artykuł)

W ramach lekcji przyrodniczych uczestnicy poznają tajemnice zwierząt i roślin parkowych, jak również mają okazję wykonać proste eksperymenty. Zajęcia odbywają się zarówno w plenerze, jak i w sali edukacyjnej.

Bursztynowa korona1, fot. R. Pudło.jpg

Warsztaty historyczne (artykuł)

Służą pogłębieniu wiedzy w zakresie wybranego tematu. Odbywają się one w sposób stacjonarny (w wybranej sali lub w sezonie w namiocie edukacyjnym rozstawionym w parku lub w sali edukacyjnej w Wozowni). Zależnie od tematu wykorzystują też część ekspozycji muzealnej.

wydra zwana robakiem, fot. R. Pudło.jpg

Warsztaty przyrodnicze (artykuł)

Pozwalają przyjrzeć się bliżej wybranym mieszkańcom wilanowskich ogrodów. Łączą wiedzę z zabawą i przygodą.