UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.



Wieści z parku - blog przyrodniczy

Kiedy najlepiej odwiedzić park w Wilanowie? Jesienią, gdy przybierze królewskie barwy złota i purpury? Zimą, gdy gościnnie z północy zawitają jemiołuszki? Wiosną, gdy zakwitną pierwsze kwiaty? A może, gdy w ciepły letni wieczór słychać koncert kosa i słowika? 
Odpowiedź jest prosta: im częściej, tym lepiej, gdyż przyroda co chwilę czymś nas zaskakuje. Jeśli chcą być Państwo na bieżąco i poznać przyrodnicze skarby czterech pór roku wilanowskich ogrodów, zapraszamy do odwiedzenia naszego bloga Wieści z parku. Tu piszemy, co ciekawego dzieje się w przyrodzie, a później wystarczy już tylko odnaleźć w sobie ducha odkrywcy i wybrać się do parku, by na własne oczy, uszy i nos to wszystko zobaczyć, usłyszeć, poczuć.

Kliknij baner, aby odwiedzić blog!

 

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
4pory_zrzut.jpg

Cztery pory roku w parku wilanowskim (multimedium)

Prawa przyrody, niezmiennie następujące po sobie okresy zalotów, wychowywania młodych, przygotowywania się do zimy i walki o przetrwanie mroźnych dni. …

kultura_i_natura_zrzut.jpg

Natura i kultura (multimedium)

Natura i kultura to w Wilanowie wartości równoważne. O historii rezydencji świadczą nie tylko mury pałacu i zgromadzone we wnętrzach …