UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów…" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na "Compendium ferculorum" ­­­ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich – dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Wjazd paradny króla Jana III Sobieskiego z orszakiem do Gdańska

Sobiesciana

Królewski orszak przedstawiony został na przedpolach Gdańska w skręcającym kilkukrotnie pochodzie, zmierzającym na most przed głównym wjazdem do miasta przez Bramę Wyżynną. Takie zakomponowanie sceny dało rytownikowi możliwość szczegółowego ukazania licznych oddziałów pieszych i konnych, które przechodzą wzdłuż szpalerów straży miejskiej. Na końcu widać nawet kroczące wielbłądy. Wśród orszaku wyróżniają się karoce z dostojnikami świeckimi i kościelnymi, w tym przede wszystkim dwie karoce królewskie z koronami na dachach. W pierwszej widoczni Jan III Sobieski i królewicz Jakub. Druga karoca, przeznaczona dla Marii Kazimiery, jechała pusta, gdyż królowa, brzemienna, przebyła cała drogę do Gdańska szlakiem wodnym.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook